Sunday, 20 October 2013

Aneh mumia 300 tahun berubah jadi hitam

Foto: Daily Mail
Xiangcheng : Sebuah kompleks pengebumian berusia 300 tahun dijumpai di China . 2 Jasad yang terbaring di sana telah menjadi kerangka , sementara 1 lain terawet dengan sempurna - menjadi mumia .

Namun, bukan itu yang bikin para saintis bingung. Beberapa jam selepas keranda dibuka , wajah mumia tiba -tiba menghitam . Bau busuk menguar atau keluar dari jasad tersebut .

Kulit mumia berpakaian lengkap itu - yang kini dibawa ke sebuah universiti untuk dikaji, juga berubah hitam. Jasad mumia itu diperkirakan berasal dari zaman Dinasti Qing.
Mumia tersebut diekskavasi pada 10 Oktober 2013 lalu dari sebuah laman pembinaan di Xiangcheng , Henan, di tengah China . Mereka ditemui pada kedalaman 2 meter.

Menanggapi fenomena tersebut , Dr Lukas Nickel, ahli seni dan arkeologi China dari University of London menduga, jasad itu tak sengaja terawet .

" Orang China tidak melakukan rawatan jasad untuk mengawetnya , seperti yang dilakukan penduduk Mesir pada masa lalu, " katanya seperti dipetik dari Daily Mail, Rabu ( 16/10/2013 ) . " Namun mereka cuba melindungi jasad dengan meletakkannya dalam keranda besar dan ruang makam yang stabil. "
Nickel menambah , biasanya jasad - jasad di masa Dinasti Qing dipelihara oleh keadaan semula jadi di sekitar keranda.

Berkaitan kes terbaru, jasad mungkin ditempatkan dalam keranda yang sudah lacquered , ditutup batu bara - amalan yang awam saat itu. Akibatnya, bakteria tak boleh masuk.

Lalu , kenapa kulit mumia tiba -tiba menghitam ?

Dr Nickel menduga, saat peti mati dibuka , udara menerpa jasad mumia tersebut . Proses alami mengambil alih , membuatnya hitam dan dengan cepat membusuk dan hancur.
Mumia Pejabat

Sementara, sejarawan Historian Dong cuba mencari tahu identiti si mumia , dari sifat-sifat yang dijumpai di tanah perkuburan . " Pakaiannya menunjukkan bahawa ia adalah pegawai kanan pada masa awal Dinasti Qing ," kata dia.

"Yang luar biasa adalah , waktu seakan terperangkap dalam peti. Membuat proses pereputan mayat selama beratus-ratus tahun akhirnya berlaku hanya dalam satu hari saja saat peti dibuka. "

Dinasti Qing memerintah 1644 sampai 1912 , setelah masa Dinasti Ming . Menjadi empayar terakhir di China sebelum pembentukan Republik Rakyat China .

Di bawah pemerintahan Dinasti Qing , wilayah empayar berkembang 3 kali ganda. Penduduk pun meningkat dari 150 juta sampai 450 juta .

Batas- batas wilayah negara China saat ini sebahagian besar didasarkan pada wilayah yang dikuasai oleh Dinasti Qing.

Sementara ritual pengebumian di masa itu menjadi tanggung jawab anak lelaki tertua . Dan jika mendiang seorang pekerja pejabat, pemakamannya juga jadi urusan para pegawai negeri.

Profesor Dong juga mengajukan teori pengawetan mayat mumia yang dijumpai baru- baru ini tersebut . " Mungkin juga keluarga mendiang menggunakan sejumlah material untuk mengawetkan mayat," kata dia. " Sekali peti itu dibuka, proses alami pereputan jenazah bermula. "

Baik Dinasti Qing maupun pendahulunya , Ming diketahui punya teknik pengawetan mayat.

Pada 2011 lalu , sebuah mumia berusia 700 tahun ditemui dalam keadaan relatif sempurna oleh pasukan pekerja projek perluasan jalan.

Ditemukan 2 meter di bawah permukaan jalan , mumia perempuan tersebut dari hujung kepala sampai sepatunya dalam keadaan awet .

Mumia itu memakai busana ala Dinasti Ming . Di dalam peti matinya dijumpai tulang, keramik, tulisan kuno , dan relik lain .

Pengarah Muzium Taizhou , Wang Weiyin mengatakan , pakaian mumia itu dibuat dari sutera, dengan sedikit kandungan kapas .

Penyelidik berharap penemuan terbaru boleh membantu mereka lebih memahami ritual pengebumian dan adat istiadat Dinasti Qing. Juga menguak teknik mumifikasi di China .
SAMBUNG BACAAN...

Saturday, 19 October 2013

GAMBAR PELIK DI DASAR LAUT: Dumbo Octopus


Photo: Pink octopus with earlike fins

Sunday, 13 October 2013

GAMBAR PELIK DI DASAR LAUT: Clown Frogfish

Photo: A bright yellow and red fish on a coral reef

A brightly colored clown frogfish shows off its stuff on a reef near Bali, Indonesia. Members of the frogfish family typically keep a much lower profile, relying on the art of camouflage—even changing colors—to stay hidden in their reef homes. Frogfish boast an array of stripes, spots, warts, and other skin anomalies that allow them to impersonate surrounding rocks or plants
SAMBUNG BACAAAN,,,

GAMBAR PELIK DI DASAR LAUT: Sea Cucumber
Photo: Coiled, eel-like fish

Sea Cucumber

A sea cucumber floats in the waters of Bikini Atoll, once home to a series of infamous nuclear bomb tests. These echinoderms can grow to 6.5 feet (two meters) by feeding on tiny aquatic animals, algae, and even waste material. Sea cucumbers recycle food particles into fodder for bacteria much like worms do in soil. Though they are fairly simple animals, sea cucumbers do have one incredible defense mechanism—the ability to eject internal organs out of their anus and regenerate them later.

SAMBUNG BACAAN

 

Saturday, 5 October 2013

JERUNG yg berjumbai

Photo: Close-up of a deep-sea frill shark

Manusia jarang memenemui jerung yg berjumbai, yang lebih suka kekal di kedalaman lautan, sehingga 5,000 kaki (1,500 meter) di bawah permukaan. Dianggap fosil hidup, jerung yg berjumbai mempunyai banyak ciri-ciri fizikal nenek moyang yang berenang pada zaman dinosaur. 5.3 kaki (1.6 meter) ini spesimen ditemui di air cetek di Jepun pada tahun 2007 dan dipindahkan ke sebuah taman marin. Ia mati setelah beberapa jam selepas ditangkap.
SAMBUNG BACAAN


Friday, 4 October 2013

Kata sepakat gagal dicapai

Demokrat dan Republikan saling salahkan satu sama lain
WASHINGTON: Rundingan antara Presiden Amerika Syarikat, Encik Barack Obama, dengan anggota kanan parti Republikan gagal mencapai kata sepakat dengan pemberhentian sebahagian khidmat pemerintah federal memasuki hari ketiga semalam.
Parti Demokrat pimpinan Encik Obama dan parti Republikan saling menuding jari dan menyalahkan satu sama lain ekoran kebuntuan itu.
Anggota Kongres Republikan dan Rumah Putih berada dalam kebuntuan berhubung pembiayaan pemerintah, yang memaksa penutupan pertama pemerintah dalam tempoh 17 tahun.
Perkembangan itu telah mencetuskan kebimbangan bahawa pertelagahan tersebut mungkin berlarutan sehingga pertengahan bulan ini apabila had pinjaman pemerintah federal bernilai AS$16.7 trilion ($20.8 trilion) harus dinaikkan.
Jika Kongres gagal menaikkan had pinjaman itu menjelang 17 October ini, Amerika akan menuju ke arah kegagalan membayar hutang, kemungkinan mencetuskan gelombang kejutan pasaran kewangan di seluruh dunia.
"Pihak Dewan harus bertindak hari ini untuk membuka semula pemerintah dan menamatkan pemberhentian perkhidmatan, yang telah menjejas teruk ekonomi dan keluarga di serata negara. Presiden tetap berharap setiap pihak akan berfikiran waras," kata Rumah Putih di akhir rundingan terbaru semalam.
Pemberhentian sebahagian khidmat telah memaksa penutupan monumen-monumen negara dan memaksa 800,000 kakitangan - hampir sepertiga keseluruhan tenaga kerja federal - mengambil cuti.
Ketika ditemui wartawan, Speaker Dewan Perwakilan, Encik John Boehner, mengadu bahawa Encik Obama telah menegaskan yang "beliau tidak akan berunding".
Encik Boehner berkata tindakan menyemak pelan jagaan kesihatan yang telah diluluskan Kongres tiga tahun lalu merupakan antara perkara yang dituntut sebelum parti Republikan bersetuju mahu memulihkan semula perkhidmatan federal.
Ketua Majoriti Dewan Senat, Encik Harry Reid, menegaskan bahawa pihaknya tidak akan membenarkan parti Republikan membatalkan undang-undang pelan jagaan kesihatan yang diberi gelaran Obamacare itu.
Dalam satu wawancara dengan CNBC, Encik Obama berkata beliau tidak akan mengadakan rundingan berkaitan isu belanjawan sehingga anggota Republikan meluluskan undang-undang untuk membuka semula perkhidmatan pemerintah dan menaikkan had pinjaman bernilai AS$16.7 juta trilion itu.
Encik Obama turut memberi amaran kepada para pelabur bahawa mereka harus berasa bimbang dengan perkembangan terbaru itu.
"Apabila anda berdepan dengan keadaan di mana satu pihak bersedia untuk membiarkan pemerintah Amerika gagal melaksanakan tanggungjawabnya, kita sedang menghadapi masalah," kata Encik Obama. SAMBUNG BACAAN..

Busuk.com

My Blog List