Thursday, 21 November 2013

HAIWAN PELIK 4: Meller's Chameleon on a Branch

Photo: Meller's chameleon on a branch
Meller's chameleons are also called giant one-horned chameleons because of their large size and the small horn protruding from the front of their snouts.

SAMBUNG BACAAN...

Tuesday, 19 November 2013

Warga maut bila tren rempuh kenderaan dekat KahirahBERKECAI: Penduduk Mesir berjalan lalu di sebelah bangkai sebuah bas yang dirempuh kereta api kargo di tapak kejadian di sebuah lintasan kereta api di Dahshur, sekitar 45 kilometer ke selatan Kahirah, semalam. - Foto AFP

KAHIRAH: Sebuah kereta api kargo yang bergerak ke selatan dari ibu kota Mesir, Kahirah, merempuh beberapa kenderaan yang menyeberang landasan awal pagi semalam dan mengakibatkan sekurang-kurangnya 26 orang terbunuh.
Kebanyakan mangsa merupakan anggota keluarga yang sedang dalam perjalanan pulang daripada satu majlis perkahwinan, lapor media rasmi negara itu.
Seorang pegawai keselamatan berkata kereta api itu sedang dalam perjalanan ke bandar selatan, Beni Suef, apabila ia merempuh sekurangkurangnya tiga kenderaan dekat kampung Dahshur, sekitar 40 kilometer ke selatan Kahirah.
Pegawai itu tidak membenarkan namanya disiarkan kerana beliau tidak diberi kuasa untuk bercakap kepada pihak media.
Kereta api itu terus bergerak sepanjang hampir satu kilometer setelah merempuh kenderaan-kenderaan tersebut sebelum akhirnya berhenti.
Pemandu kereta api itu dilaporkan terselamat.
Seorang pegawai perubatan kecemasan, Encik Ahmed el-Ansari, memberitahu stesen televisyen Nile News bahawa seramai 28 orang cedera.
Menurutnya, angka kematian mungkin meningkat, tetapi semua mangsa telah dipindahkan dari tempat kejadian.
Ketua Sektor Keselamatan Giza, Encik Kamal el-Dali, memberitahu stesen televisyen itu bahawa kebanyakan mereka yang terkorban dan cedera merupakan anggota keluarga.
Mereka baru pulang daripada majlis perkahwinan di Kahirah dengan menaiki bas.
Kata Encik El-Dali, keluarga itu sedang menuju ke bandar selatan, Fayyoum.
Tambahnya, kereta api yang terlibat dalam kemalangan itu membawa bahan-bahan binaan dan ia merempuh sebuah lori kecil yang datang dari arah bertentangan.
Ketua Penguasa Kereta Api Mesir, Encik Hussein Zakaria, memberitahu Nile News bahawa laporan awal menunjukkan pagar untuk menyeberang telah ditutup dan pemandu kereta api itu terkejut melihat masih ada kenderaan yang melintas.
"Apa yang boleh dilakukan pengawal? Berdiri di hadapan bas?" soal Encik Zakaria.
Menurutnya, kenderaan yang terlibat dalam kemalangan itu tidak menghiraukan lampu isyarat amaran serta rantai yang menghalang lintasan dan tetap cuba melintas.
"Bas itu merempuh lintasan, menurut laporan awal. Lintasan dihalang dengan rantai, ada lampu amaran," kata Encik Zakaria.
Tambahnya, laporan awal menunjukkan tiada kecuaian yang berlaku dan pihaknya akan menunggu hasil siasatan.
Kemalangan semalam berlaku hanya beberapa hari setelah perkhidmatan kereta api dilaksanakan sepenuhnya di seluruh negara.
Perkhidmatan kereta api dihentikan akibat tunjuk perasaan yang menyusul setelah presiden ketika itu, Encik Mohamed Mursi, digulingkan, pada Julai lalu.
SAMBUNG BACAAN

Monday, 18 November 2013

Wang Mudah,,,, 15sen perclick,,, cepat!!!

Salam dan salam sejahtera..
Saya memang suka menulis blog dan secara tak langsung dapat menjana pendapatan anda.. Berapa Network saya cuba antaranya Nuffnang; dan yang terbaru SATU KLIK RM0.15.. Mudah dan lumayan kan?
APA LAGI YANG DI TUNGGU... TERUS SAJA KLICK IKLAN DI BAWAH

Thursday, 7 November 2013

Arafat mati diracun


ALLAHYARHAM YASSER ARAFAT: Doktor Perancis sebelum ini berkata beliau meninggal dunia ekoran serangan angin ahmar. - Foto AP

Saintis Switzerland temui bahan radioaktif pada sampel tanah di kubur dan tulang Allahyarham
RAMALLAH: Saintis Switzerland dilaporkan telah menemui bahan bukti yang menunjukkan bahawa Allahyarham Yasser Arafat mungkin diracun dengan bahan radioaktif.
Pegawai Palestin sudah lama menuduh Israel sebagai pihak bertanggungjawab dalam meracuni Allahyarham sehingga membawa kepada kematiannya, namun Israel menafikan tuduhan tersebut.
Allahyarham Arafat meninggal dunia di sebuah hospital tentera di Perancis pada 11 November 2004, selepas sebulan jatuh sakit di kediamannya di Tebing Barat, yang bersempadan dengan Israel.
Doktor Perancis sebelum ini berkata beliau meninggal dunia ekoran serangan angin ahmar.
Stesen televisyen satelit AlJazeera kelmarin melaporkan penemuan kajian itu bakal menjadi bahan bukti dalam penyiasatan ke atas kematian Allahyarham Arafat, yang diusahakan isterinya, Cik Suha.
Tahun lalu, Institut Radiasi Fizik Switzerland menemui bahan polonium-210, satu unsur radioaktif yang terdapat pada beberapa barangan milik Allahyarham Arafat, termasuk pakaiannya.
Ekoran penemuan itu, sampel tanah dan tulang kemudian diambil di kubur Allahyarham Arafat di Tebing Barat untuk kajian tersebut.
Kelmarin, stesen televisyen Al-Jazeera menyiarkan laporan penuh penemuan pasukan saintis Switzerland setebal 108 muka surat itu, berdasarkan sampel tanah dan tulang tersebut.
"Keputusan itu menyokong bahawa kematian tersebut ada kaitan dengan racun daripada bahan polonium-210," kata laporan berkenaan.
Cik Suha memberitahu AlJazeera bahawa beliau sangat terkejut dan sedih dengan penemuan itu.
"Saya tidak mahu menuduh sesiapa, tetapi berapa banyak negara yang mempunyai reaktor atom yang boleh menghasilkan polonium?" tanya beliau.
Israel mempunyai pusat penyelidikan nuklear dan dipercayai mempunyai senjata nuklear meskipun ia tidak pernah mengesahkannya.
Sementara itu, seorang pegawai gerakan Fatah, Encik Abbas Zaki, berkata pihaknya mungkin merujuk kes itu kepada Mahkamah Jenayah Antarabangsa.
Encik Raanan Gissin, yang merupakan jurucakap pemerintah Israel semasa Allayarham Arafat meninggal dunia, kelmarin sekali lagi menafikan Tel Aviv bertanggungjawab terhadap kematiannya.
"Pemerintah ketika itu telah memutuskan untuk tidak menyentuh Arafat sama sekali," katanya.
SAMBUNG BACAAN,,,,,

Busuk.com

My Blog List